Dupa ce mi-am netezit drumul, incerc sa va fac
introducerea la Naser, un restaurant sirian din zona Domenii (str. Dumitru
Zosima nr. 86). Sa zicem ca patronii de la Naser nu se prea pricep la amenajare
sau mai degraba, cred ca putin le pasa. Carciumioara este amplasata intr-o casa
veche, modesta. In prima camera de la intrare sunt inghesuite mai multe vitrine
si galantare cu carnuri gata pentru gratar si etajere cu diverse produse
siriene (seminte, condimente, sucuri, rahat samd). Tot aici a mai avut loc si
un mic birou unde de obicei sta patronul sau una dintre persoanele de incredere
care incaseaza banii. Daca esti foarte curios, undeva in spate poti sa vezi
bucataria unde sfaraie gratarele, dar asta nu te ajuta cu nimic.
![]() |
www.bucatariearabeasca.ro |
Deci, daca nu si-au batut capul prea mult cu
designul, in schimb, oamenii se concentreaza pe mancare. De fapt, cred ca nu se
concentreaza prea mult, cred doar ca o fac din reflexul lor de sirieni. Nu este
o mancare studiata, ci o mancare buna, care are gustul de oriental sadea, acel
amestec de condimente care noua nu ne iese acasa orice am face.
Preferatul meu este Musacal, adica un fel de mix grill,
care contine frigarui de pui, kebeaisih, frigarui de vita, kebap (carne de oaie
si vita, patrunjel, piper, ceapa), legume la gratar, cartofi prajiti si un sos
de maioneza cu morcovi si gulie, totul asezat pe o lipie (28 de lei). Mie
niciodata nu imi ajung legumele, asa ca mereu cer portie dubla. Uneori ma
taxeaza pentru asta, alteori e bonus, asa ca nu inteleg care e politica
preturilor. Probabil ca daca te vad mai des pe acolo, sunt mai binevoitori.
Daca vreti sa incepeti masa cu mezze, recomand
Platoul mic - o combinatie de patru feluri: homos, labne (crema de iaurt,
menta, ulei de masline, sare), babaganus (vinete, rosii, patrunjel, ceapa, sare),
mutabal (vinete, iaurt, pasta de susan, ulei de masline, boia iute, camun),
facute ca la mama lui Naser acasa (15 lei). Chiar daca se cheama platou mic,
este pentru oameni mari. Adica nu-l comandati singur pentru ca atunci ati luat
degeaba felul doi.
Fiecare dintre preparatele din Musacal si
Platou sunt disponibile si separat, dar e bine sa luati mixul ca sa le incercati
pe toate pentru ca merita.
De obicei, daca ai fost un client bun, la
final sirienii iti ofera ba cate o baclava, ba cate un cataif, asa, ca sa te
simti implinit. Si chiar te simti, mai ales cand te gandesti ca in alte restaurante
ajungi sa platesti uneori pana si scobitorile.
La Naser mergi ca sa mananci, asa ca daca ai
terminat, nu prea mai ai ce face si trebuie sa pleci pentru ca aproape mereu
este cineva care asteapta. Nu te grabeste nimeni sa te ridici, dar parca te
simti vinovat sa ocupi o masa mai mult decat e necesar in timp ce altii
flamanzesc afara, in picioare.
Acum urmeaza trei avertismete:
1. Este bine ca medicii si farmacistii si toti
cei care au aprofundat la scoala capitolul despre bacterii si inmultirea lor sa
evite sa mearga aici. Nu de alta, dar pot avea flash-back-uri cu pozele din
manual. Chiar eu am fost nevoit sa fac loc de cateva ori baietilor din
bucatarie care carau voiniceste pe umar animale proaspat sacrificate. (Am
savurat acest moment rar - de obicei fripturile pe care le consum sunt anonime,
dar acum am avut sansa sa le asociez o figura). Ce va pot spune insa cu
siguranta este ca am mancat aici de nenumarate ori si niciodata nu am avut nici
cea mai mica mancarime. Probabil ca sirienii se misca atat de repede incat
micile organisme nu au timp sa se dezmeticeasca si sa ne creeze neplaceri.
2. Daca nu va place fumul de tigara, atunci Naser
nu este locul potrivit. Aici fumeaza toata lumea, incepand cu patronul,
continuand clientii si bucatarii si terminand cu fetele care servesc.
3. La Naser nu se vinde alcool deloc.
3. La Naser nu se vinde alcool deloc.
Nota de plata: daca vreti un restaurant unde sa mancati bine si autentic, merita sa treceti pe la Naser, insa tineti cont ca acceptiunea arabilor pentru termenul „igiena” este usor diferita de ceea ce intelegem noi in general prin asta.
Meniu si alte detalii: www.bucatariearabeasca.ro
Bine zis :))
RăspundețiȘtergere