marți, 10 aprilie 2012

Original arabesc

Nu stiu pe voi ce va atrage la un restaurant, dar pentru mine primul lucru care conteaza este mancarea. De fapt, chiar evit sa frecventez restaurantele care au prea mult design si prea putina mancare.

Dupa ce mi-am netezit drumul, incerc sa va fac introducerea la Naser, un restaurant sirian din zona Domenii (str. Dumitru Zosima nr. 86). Sa zicem ca patronii de la Naser nu se prea pricep la amenajare sau mai degraba, cred ca putin le pasa. Carciumioara este amplasata intr-o casa veche, modesta. In prima camera de la intrare sunt inghesuite mai multe vitrine si galantare cu carnuri gata pentru gratar si etajere cu diverse produse siriene (seminte, condimente, sucuri, rahat samd). Tot aici a mai avut loc si un mic birou unde de obicei sta patronul sau una dintre persoanele de incredere care incaseaza banii. Daca esti foarte curios, undeva in spate poti sa vezi bucataria unde sfaraie gratarele, dar asta nu te ajuta cu nimic.

www.bucatariearabeasca.ro
Pentru a lua masa trebuie sa treci intr-unul din cele doua saloane (sunt rautacios!). De fapt este vorba de doua camarute in care au fost inghesuite vreo 7-8 mese, ceea ce te apropie foarte mult de ceilalti clienti. Cum ziceam, sirienii nu s-au complicat cu designul si probabil ca au cumparat ce au gasit in primul depozit de mobila din Prelungirea Ghencea. Totusi, ca sa nu fie acuzati de lipsa de fantezie, pe tapetul scorojit pe alocuri au fost agatate si cateva decoratiuni: un arc cu sageti miniaturale, cateva tablouri ciudate (sau daca gasiti voi alt termen pentru obiect colorat strident, cu agatatoare) si tablite cu caractere arabesti. Nu lipsesc nici cateva fotografii-portret care pot fi ale oricui: ale prim-ministrului sirian, ale primarului din satul natal al patronului sau ale cumnatului acestuia. Eu cred ca le-au pus pe pereti atunci cand au deschis si, ocupati cu restaurantul, au uitat de ele.

Deci, daca nu si-au batut capul prea mult cu designul, in schimb, oamenii se concentreaza pe mancare. De fapt, cred ca nu se concentreaza prea mult, cred doar ca o fac din reflexul lor de sirieni. Nu este o mancare studiata, ci o mancare buna, care are gustul de oriental sadea, acel amestec de condimente care noua nu ne iese acasa orice am face.

Preferatul meu este Musacal, adica un fel de mix grill, care contine frigarui de pui, kebeaisih, frigarui de vita, kebap (carne de oaie si vita, patrunjel, piper, ceapa), legume la gratar, cartofi prajiti si un sos de maioneza cu morcovi si gulie, totul asezat pe o lipie (28 de lei). Mie niciodata nu imi ajung legumele, asa ca mereu cer portie dubla. Uneori ma taxeaza pentru asta, alteori e bonus, asa ca nu inteleg care e politica preturilor. Probabil ca daca te vad mai des pe acolo, sunt mai binevoitori.

Daca vreti sa incepeti masa cu mezze, recomand Platoul mic - o combinatie de patru feluri: homos, labne (crema de iaurt, menta, ulei de masline, sare), babaganus (vinete, rosii, patrunjel, ceapa, sare), mutabal (vinete, iaurt, pasta de susan, ulei de masline, boia iute, camun), facute ca la mama lui Naser acasa (15 lei). Chiar daca se cheama platou mic, este pentru oameni mari. Adica nu-l comandati singur pentru ca atunci ati luat degeaba felul doi.

Fiecare dintre preparatele din Musacal si Platou sunt disponibile si separat, dar e bine sa luati mixul ca sa le incercati pe toate pentru ca merita.

De obicei, daca ai fost un client bun, la final sirienii iti ofera ba cate o baclava, ba cate un cataif, asa, ca sa te simti implinit. Si chiar te simti, mai ales cand te gandesti ca in alte restaurante ajungi sa platesti uneori pana si scobitorile.

La Naser mergi ca sa mananci, asa ca daca ai terminat, nu prea mai ai ce face si trebuie sa pleci pentru ca aproape mereu este cineva care asteapta. Nu te grabeste nimeni sa te ridici, dar parca te simti vinovat sa ocupi o masa mai mult decat e necesar in timp ce altii flamanzesc afara, in picioare.

Acum urmeaza trei avertismete:
1. Este bine ca medicii si farmacistii si toti cei care au aprofundat la scoala capitolul despre bacterii si inmultirea lor sa evite sa mearga aici. Nu de alta, dar pot avea flash-back-uri cu pozele din manual. Chiar eu am fost nevoit sa fac loc de cateva ori baietilor din bucatarie care carau voiniceste pe umar animale proaspat sacrificate. (Am savurat acest moment rar - de obicei fripturile pe care le consum sunt anonime, dar acum am avut sansa sa le asociez o figura). Ce va pot spune insa cu siguranta este ca am mancat aici de nenumarate ori si niciodata nu am avut nici cea mai mica mancarime. Probabil ca sirienii se misca atat de repede incat micile organisme nu au timp sa se dezmeticeasca si sa ne creeze neplaceri.
2. Daca nu va place fumul de tigara, atunci Naser nu este locul potrivit. Aici fumeaza toata lumea, incepand cu patronul, continuand clientii si bucatarii si terminand cu fetele care servesc.
3. La Naser nu se vinde alcool deloc.

Nota de plata: daca vreti un restaurant unde sa mancati bine si autentic, merita sa treceti pe la Naser, insa tineti cont ca acceptiunea arabilor pentru termenul „igiena” este usor diferita de ceea ce intelegem noi in general prin asta.


Meniu si alte detalii: www.bucatariearabeasca.ro

Un comentariu: